T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / HAMUR - Hamur Halk Eğitimi Merkezi

Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Nedir?

Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Nedir?

Rehberlik nedir?

      Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içerisinde olması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye verilen psikolojik yardımlardır.    

   Psikolojik Danışma Nedir?

     Psikolojik danışma kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda –tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir.

 

Rehberlik servisi nedir, ne değildir

Rehberlik Servisi bireyin kendini anlamasını, sorunlarını çözmesini, gerçekçi kararlar almasını, var olan birikimlerini geliştirmesini, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içinde olmasını ve böylece kendini gerçekleştirmesini amaçlar. Rehberlik, kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki alanlarda öğrenciye yapılan profesyonel yardım ve destek faaliyetidir. Rehberlik servisi, öğrencilerimizin okula uyumunu sağlamada ve bu konuda veliyi yönlendirmede etkin bir rol oynar. Çeşitli konularda seminerler düzenleyerek öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Etkili bir Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmeti, bireysel farkları dikkate alan bir eğitim sisteminde gerçekleşebilir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetleri, öğrenci, anne/baba, öğretmenle ve okul yöneticileri ile işbirliği yapılarak gerçekleşebilir.

Şimdi Rehberlik nedir, ne değildir hep birlikte görelim: Rehberlik nedir?

Rehberlik öğrencinin kendisine yardım etmesi ağırlıklı çalışmalardır. Rehberlik öğrencinin kendisini tanıması, ortaya koyması, kendi kararlarını vermesi, kendi hayatını kendisi yönlendirmesi ve sonuçlarından sorumlu olması işidir. Rehberlikte gönüllülük esastır. Rehberlikte öğrenci için hazırlanan test, anket gibi bireyi tanıma teknikleri amaç değil, öğrenciye yardımcı olmak için araçtır. Rehberliğe başvuran öğrenciler hasta olarak algılanmaz, kişisel özelliklerine saygı duyulur. Rehberlikte ilişkiler tek yönlü olmayıp, rehber ile öğrencinin karşılıklı saygı, hak, sorumluluk ve işbirliğine dayalı bir etkileşim içinde yürütülür. Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme gibi baskı aracı olarak kullanılamaz. Rehberlikte gizlilik esastır. Rehberlikte öğrencinin karşılaştığı veya ileride karşılaşacağı problemler için öngörü kazandırılır ve çözüm için beceri ve anlayış oluşturulur.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.05.2024 - Güncelleme: 30.09.2024 12:56 - Görüntülenme: 51
Kaynak: https://kabataserkeklisesi.meb.k12.tr/icerikler/psikolojikdanismaverehberliknedir_5658740.html
  Beğen | 0  kişi beğendi